Otvoreno prvenstvo Beograda za dečake do 14 godina, 3. kategorija, turnir poznat i po imenu „švajcarac“, održan je od 15. do 17. maja 2021. godine u Teniskoj akademiji Tipsarević i u OTK Beograd kod Bogoslovije.

Pobednik turnira „švajcarac“ je naš Vojin Sadžaković, drugo mesto je osvojio Vuk Pantić Crnčević (ABO), a treće mesto su podelili Uroš Vidević (DIN) i Milan Medarević (TIP). Čestitamo!

Švajcarac ili turnir švajcarskog sistema je neeliminišući format turnira koji sadrži fiksni broj kola, slično round-robin sistemu, samo što je broj kola znatno manji, što je u našem slučaju četiri kola. Takmičari su upareni koristeći skup pravila stvorenih da osiguraju da uvek budu upareni takmičari sa istim ili sličnim brojem pobeda, ali vodeći računa da se dva takmičara sastanu samo jednom. Svi takmičari igraju u svakom kolu, osim ako ih je neparan broj u tom slučaju se igra još jedno dodatno kolo. Svaka pobeda nosi isti broj bodova za rang-listu, a pobednik je takmičar sa najviše zbirnih pobeda u svim kolima. Više informacija možete naći u dnu članka, a uputstvo za odigravanje mečeva možete videti ovde.