Petar Đukić: Juniorski turniri imaju važan zadatak i sa sobom nose veliku odgovornost

Tempo Company Cup, od ove godine turnir druge kategorije, podržan od strane Tennis Europe, namenjen je igračima ispod 14 godina. On će i ove godine biti održan u teniskom klubu Đukić i to od 18. aprila aprila, dok će pripremni kamp biti organizovan dve, odnosno nedelju dana pre . Tim povodom, razgovarali smo sa Petrom Đukićem, trenerom i direktorom teniskog kluba Đukić o očekivanjima, organizaciji, ali izuzetnoj važnosti za sve mlade igrače.

„Pošto sam se i sam bavio tenisom, znam koliko su turniri važni i koliko ostaju u sećanju i utiču na odnos prema igri. Oni su trenutak kada dobijete priliku da pokažete sve ono što ste do tada naučili i na čemu ste radili. Kada to kažem, uopšte ne mislim na rezultat

Bliži se jedan od najvažnijih turnira u Evropi, Tempo Company Cup, koji će se održati po četvrti put u TK Đukić. Kako očekujete da će izgledati ove godine?

Petar Đukić: Oni koji su već bili deo turnira – kao učesnici, kao njihova pratnja ili publika, mogu ponovo očekuju jedan vrhunski događaj. Imaćemo mnogo sponzora, nagrađivanja na svakom koraku, propratni zabavni program koji će biti sačinjen od najrazličitijih aktivnosti. Padel je svakako jedan od njih, posebna player zona za igrače, trenere, roditelje, tim koji će svakodnevno voditi računa o igračima…

Ono što je posebno bitno je to da će finale biti propraćeno na Jutjub kanalu uz komentatora, obezbeđen ručak i večera za nacionalne timove, skupljači loptica, sudija u stolici od polufinala… Imaćemo i mnogo drugih aktivnosti i pogodnosti koje će učiniti da ovo ne bude samo jedan u nizu juniorskih turnira.

Novost je svakako i prelazak u drugu kategoriju koji je sam po sebi izuzetno važan, ali koliko on znači klubu?

Petar Đukić: Samim tim, ovaj turnir je jači. Pobednik dobija više poena, povećan je žreb na 64, biće više igrača nego ranijih godina i u kvalifikacijama i u glavnom turniru. Međutim, iako je čast što smo prešli u višu kategoriju, mi smo se uvek trudili da turnir izgleda kao prva kategorija, kao ATP turnir za male igrače. 

Naša kompletna organizacija i odnos prema igračima je ono što nam je najvažnije. Podsetiću da imamo i akreditacije, nagradu za najbrži servis, besplatno isprobavanje reketa sponzora… U prilog tome govori i jedna zanimljivost. Jedan od glavnih kriterijuma Teniskog saveza Srbije za to da li će biti podržan od strane njih, ali i Tennis Europe, jeste broj teniskih terena. Iako taj kriterijum ne ispunjavamo, uspeli smo da ga nadomestimo na drugi način – na osnovu svih ranijih organizacija događaja. U smislu, vrhunski uslovi – odnos prema igračima koji je za nas prioritet, rezultirao je jednoglasnim recenzijama. Pohvale koje dobijamo, a koje su retkost posebno za juniorske turnire, naša je glavna prednost.

Tempo Company Cup
Tempo Company Cup

Da li je to zapravo bio razlog zbog kojeg toliko resursa, vremena i energije ulažete u organizaciju turnira?

Petar Đukić: Ne. Mogao bih da kažem kako je razlog čak lične prirode. Pošto sam se i sam bavio tenisom, znam koliko su turniri važni i koliko ostaju u sećanju i utiču na odnos prema igri. Oni su trenutak kada dobijete priliku da pokažete sve ono što ste do tada naučili i na čemu ste radili. Kada to kažem, uopšte ne mislim na rezultat. Mislim na odlazak na “nepoznat” teren, sa nepoznatim igračem prekoputa i nepoznatim ljudima oko sebe. Ukoliko oni ne učine da se osećaš dobro na tom turniru, pre i posle samog meča, uticaće loše na tvoj odnos prema igri.

Kako se osećaš na tom turniru kao klinac, to je ono što ostaje u pamćenju.

Petar Đukić: Sećam se, nekada je postojao Max Open i to je bio turnir za pamćenje. Sećam se svega – dobrog druženja, dobre energije, sponzora… Svi oni su činili da se osećaš velikim. Taj osećaj sam želeo da prenesem i ovde. Poenta je da se oni osećaju dobro – to se onda odražava na igru i na osećaj na terenu. Dobar i zdrav odnos prema igri – to je ono što želim da mi, kao tim Đukić, obezbedimo.

To će se verovatno posebno odraziti na pripremni kamp koji, naravno, prethodi turniru?

Petar Đukić: Upravo tako, kompletan kamp je osmišljen prema turniru. On počinje dve nedelje, odnosno nedelju dana ranije, i može da se prijavi svako ko učestvuje na turniru. Glavna ideja je da upoznavanje sa terenom, prolazak kroz intenzivne pripreme i doživljaj atmosfere u kojoj će se takmičiti.

Kroz ovu obuku/pripremu, mogu proći sa svojim trenerima ili sa našim. U rasporedu će imati organizovane kondicione treninge, indvidualne treninge, ali i mečeve koje će igrati za osvajanje valj karte za glavni turnir. Podrazumeva se, kompletan program biće propraćen zabavnim delom, uz mnogo druženja i aktivnosti kod nas u klubu.
Uz sve što sam rekao, na raspolaganju su i mnoge druge pogodnosti za koje se mogu odlučiti tokom kampa kako bi im boravak bio još ugodniji. Svakako, za šta god da se odluči, lično sam uveren da će nakon tih intenzivnih treninga ostvariti ubrzan napredak, ali i ublažiti tu razliku po pitanju poznavanja, odnosno nepoznavanja terena u odnosu na decu iz kluba.

Tempo Company Cup
Tempo Company Cup

Šta očekujete od ovogodišnjeg turnira, kampa, ali i igrača? Da li ste zadali i sebi neki cilj kako biste bili zadovoljni kompletnim turnirom?

Petar Đukić: Očekujem dobar tenis i lepo ponašanje na terenu. To je ono što mi prvo pada na pamet.

Zatim, naravno, vrednu decu koja razumeju važnost ovakvih turnira i koja znaju da je izlazak na teren neophodan. Što se tiče kampa podjednak rad na fizičkoj i mentalnoj pripremi igrača, sve aktivnosti intenzivnog nivoa kako bi zaista videli ubrzani napredak koji sam već spomenuo.

Generalno ne bih mogao da izdvojim konkretnu stvar jer mi je sve bitno. Sve mora da prođe dobro, da svaki segment bude pokriven – od pripremnog kampa do proglašenja pobednika.

Iz pozicije trenera, voleo bih da deca iz kluba naprave dobre rezultate, da oni budu zadovoljni, ali i mi sa njima. Sa pozicije direktora – kao što sam rekao, da apsolutno sve prođe kako treba. Dobro, mogao bih da dodam nešto još konkretnije – važno nam je da vreme bude lepo kako bismo zaista uživali u kompletnog organizaciji na i oko terena.

Tempo Company Cup
Tempo Company Cup