Povodom upisa novih članova naše školice tenisa, razgovarali smo sa koordinatorkom Bojanom. Zasnovana na International Tennis Federation 10s stay&play programu, Škola Đukić poznata je po spajanju tenisa sa mnogim drugim sportskim i zabavnim aktivnostima, kampovima i snažnom timu licenciranih trenera.

Šta podrazumeva organizacija programa prema ITF 10s stay&play sistemu?

Program se radi po najnovijem ITF 10s stay&play sistemu koji pruža veliki izbor vežbica i apsolutno prilagođavanje programa detetu – trenutnim mogućnostima, motorici i koordinaciji. Polaznici su podeljeni po nivoima i po podnivoima, a u obzir se uzima i uzrast. Šta se igra, kako se igra, kako prilagoditi, kako motivisati, kako održati volju… Sve su to aspekti na kojima zajednički radimo. U tome nam pomažu kako individualni, tako i grupni časovi koji se dele po nivoima. Od 4 do 8 godina je crveni nivo, zatim od 8 do 10 narandžasti, 9 – 10 zeleni i 10 i više standardni žuti nivo.

I sam nivo određuje zahtevnost vežbica, pristup trenera, intenzitet treninga. Iako postoje standardi koji svaki nivo nosi sa sobom, najvažnije je da konstantno pratimo razvoj dece i na individualnim treninzima pravimo potpuno personalizovane časove, odnosno program.

Kako se program prilagodjava?

Svaki polaznik ima probni čas na osnovu kojeg zaključujemo gde se igrač nalazi baš u tom trenutku. Uvek krećemo sa baznim vežbicama, zatim upoznavanje sa terenom, sa reketom, osnove tenisa, i jako važno – upoznavanje sa trenerom. Na osnovu kompletne slike određujemo pristup i kreiramo okvirni program koji se svakako koriguje. Nema unapred određenog roka, primera radi nakon tri odrađena treninga prelazimo na živu igru, već obraćamo pažnju na to koliko polaznik usvaja znanje. Nikako ne forsiramo, već napredujemo u skladu sa individualnim mogućnostima. Volim da kažem upravo to – kako napredak zavisi brzine usvajanja znanja.

Osim pristupa i spomenutog sistema, šta još čini ovu školu da roditeljima u Srbiji bude broj 1?

Svako ko dođe, zna da ga u klubu očekuje sjajna atmosfera, prelepi tereni, kompletan ambijent. Sve to doprinosi da se i mi osećamo dobro, ali mislim da je najvažnije to što svako od trenera ima uspeh iza sebe u specifičnoj oblasti, a zajednički činimo kompaktnu celinu. Niko ne radi za sebe, već se dopunjujemo, funkcionišemo kao sistem i taj rad iza terena odražava se na ono što se dešava na terenu. Takođe, dešava se da zajednički učestvujemo u kreiranju programa – prosto razmenjujemo znanja i iskustva jer je individualan rad i personalizacija program vrlo zahtevan proces. Takav sistem nam olakšava da budemo jedan od najboljih klubova.

Spomenula sam da organizujemo razne aktivnosti – neke od njih su kampovi van Beograda, dnevni kampovi u Beogradu, turniri za različite nivoe koje organizujemo kao školica i jako dobra saradnja sa kolegama iz ostalih klubova koji šalju svoju decu na turnire bez takmičarskog iskustva.

Kada sve to sumiramo, rezulati govore najbolje – nekoliko klinaca danas igra za reprezentaciju, dok smo svedoci mnogih uspeha naših učenika u zemlji i mnogo, mnogo šire.

Bavljenje sportom je važno uvek, ali zašto posebno u mlađem uzrastu?

Rekla bih u što ranijem uzrastu. Upravo je i to nešto što izdvaja školu tenisa Đukić – vršimo upis dece od 4 do 15 godina; imamo poseban program koji se zove Baby Tennis. Što pre se uđe u rad na motorici i koordinaciji, kompletno zdravlje, držanje, ali i mentalni sklop počeće ispravno da se formira. Mnogi zdravstveni problemi mogu da se zaustave bavljenjem sportom, ali to nije dovoljno istaknuto u javnosti. Zato smo zajednički došli na ideju da pružimo mogućnost svim roditeljima koji su svesni benefita što ranijeg bavljenja sportom.

Zašto se toliko dece i roditelja odlučuje za tenis?

Tenis je jedan od najlepših sportova. Osim takmičarskog dela, postoji i rekreativni tako da uvek može da bude jeda od hobija. Za ovaj sport lako se nalazi partner u odnosu na druge gde je potreban čitav tim. Postoji idealan spoj individualng i grupnog rada.

Ono što je posebno je to što je čitava igra u „rukama“ igrača, a od samog igrača zavisi da li će to biti prednost ili mana. Od ranih uzrasta, kao i drugi sportovi, podstiče socijalizaciju i sve one pozitivne fiziološle procese koje sam spomenula, uz niz psiholoških. Deca koja odu u profesionalnom smeru uvek imaju na raspolaganju i studiranje na nekim od koledža u inostranstvu. Kasnije, to može da postane trenerski posao. I ovo su samo neki od benefita kojih sam se odmah setila.

Upis novih članova je počeo sa početkom septembra, kako se vrši prijava?

Pošaljite upit na broj +381 63 240 057 ili na mejl skolatenisa@tkdjukic.rs

Na osnovu uvodnih informacija, određujemo nivo probnog časa odakle sve ostalo kreće. Radujemo se sedmoj generaciji školice – od ove godine moto će nam biti zakorači u svet tenisa!