Autorka intervjua – Jelena Medić

Ako pitate najbolje tenisere Srbije gde obožavaju da treniraju kada su u Beogradu, dobićete jedinstven odgovor – Teniski klub Đukić. A svi koji poznaju najbolje igrače belog sporta, kazaće vam i da su probirljivi i da biraju gde će ići da vežbaju. Zato njihovo poverenje dosta znači.

TK Đukić 21. decembra proslavlja dvadeseti rođendan! Za dve decenije postojanja klub je nizao samo uspehe. Pored toga što se najbolji teniseri odlučuju da treniraju na Bežaniji, članovi kluba postižu sjajne rezultate u mlađim kategorijama. 

-Ne želim da kažem da je TK Đukić najbolje mesto za treninge, to će morati neko drugi. Ono što ja mogu da dodam je da smo zaista raznovrstan klub po pitanju klijentele koja dolazi u klub – počinje priču vlasnik kluba Petar Đukić.

Potom nastavlja da govori o tome koje pogodnosti ovaj klub nudi članovima. 

-Imamo školicu tenisa, uzrasta od tri godine do profesionalnih igrača, dobrih rekreativaca i teniskih početnika. Kod nas treniraju seniori Filip Krajinović, Dušan Lajović, Miomir Kecmanović, Nikola Ćaćić, Nina Stojanović, Damir Džumhur, ali i juniori Nemanja Malešević, Marko Topo… U ovom trenutku imamo 57 registrovanih igrača i igračica. U školi tenisa imamo preko 100 dece, što je veliki broj u odnosu na kapacitet kluba, a i dalje radimo na promocijama po škoalma, vrtićima, a imamo saradnju u sa TS Beograd. 

Prvi osvojen pehar ekipnog državnog prvenstva došao je u klub zahvaljujući Anđeliji Marković, Klari Vaji , Anđeliji Nikolić i Ivi Janketić

Tereni TK Đukić vrve od igrača naročito pred Rolan Garos i US Open kada su svi u Beogradu i spremaju se za gren slemove. 

-Imamo tri otvorena terena na šljaci i tri zatvorena terena na US Open podlozi. U klubu radi 15 trenera, teniskih i kondicionih.

Kada već dođu na „Đukić”, onda teniseri posle odrađenog treninga ostaju u klubu i po nekoliko sati jer…

-Pored teniskih terena imamo i teren za basket, manji fudbalski teren, prostorije za fizioterapeuta, kafić sa pogledom na terene – kaže Petar. 

U Beograd između sezona, dolazi dosta tenisera iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore na pripreme. Đukić je saglasan sa konstatacijom da je Beograd postao jedan od vodećih teniskih gradova.

-Mi definitivno jesmo klub-akademija koja okuplja najbolje tenisere sveta. Samim tim što ovde treniraju igrači iz top sto, oni privlače i ostale tenisere, vrhunske junior koji su primetili da smo zemlja koja stvara šampione.

Dušan Lajović sa mlađim igračima škole tenisa kluba Đukić

Na Đukiću se pored klupskih, organizovalo i jedno reprezentativno takmičenje. 

-Mi smo 2003. organizovali Dejvis kup protiv Bugarske, a kod nas se igrao i fjučers na kojem je Novak Đoković odigrao prvi profesionalni meč. Mi smo u početku bili samo neki „kantri” klub u kojem su igrali rekreativci i poneki junior poput Janka Tipsarevića, Ane Ivanović… Vremenom smo promenili politiku i sada smo klub koji se brine o više od 50 juniora, a tu je i jaka škola tenisa, sa naravno, nešto manjim brojem rekreativaca. Ponosno mogu da kažem da smo u juniorskom tenisu među vodećim državama u svetu, samo iz našeg kluba smo prošle godine imali dvojicu juniora u najboljih osam u Evropi. Svake godine deca iz Srbije učestvuju na Evropskim Mastersima (najboljih osam ) što je odličan pokazatelj da možemo da imamo vrhunske igrače i igračice u godinama pred nama. Eto iz našeg kluba je izašao i Miomir Kecmanović, nekada najbolji junior sveta, danas 59. igrač sveta. 

Miomir Kecmanović, Petar Đukić i Uroš Kontić na konferenciji za štampu održanoj u klubu